czekoladowe babeczki z kremem maślanym

Pozostając jeszcze w klimatach halloweenowch dziś przedstawiam Wam mocno czekoladowe babeczki z kremem maślanym. Mam nadzieję, że nie tylko spodobają Wam się wizualnie, ale przede wszystkim posmakują.

icon latwy

ciasto

  • 75 gmasła
  • 60 gmąki pszennej
  • 80 gcukru
  • 2 łyżkikakao
  • 1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
  • 1jajko

krem maślany

  • 3białka
  • 200 gcukru
  • 300 gmiękkiego masła
  • barwnik spożywczydowolny kolor
  • 2 łyżeczkiekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić. Następnie dodać cukier, sól, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo wsypywać mąkę z kakao cały czas mieszając. Gotową masą napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec w 170°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

Białka wbić do miski. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą, aż dobrze się rozpuści (sprawdzać między palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera, dodać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. W pewnym momencie krem będzie wyglądał na zważony, mimo to miksować dalej do osiągnięcia idealnie gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i dekorować babki.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

84 odpowiedzi na “czekoladowe babeczki z kremem maślanym”

  1. Wyglądają fantastycznie!
    Dla mnie, niestety, taka ilość kremu maślanego na jednej babeczce jest całkowicie niejadalna…

Skomentuj przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *