mus cytrynowy z orzechami w karmelu
Jeśli macie ochotę na szybki, prosty i orzeźwiający deser, który sprawdzi się w ciepłe oraz słoneczne dni, to koniecznie powinniście spróbować poniższego przepisu. Mój mus cytrynowy to niezwykle lekki i delikatny deser przygotowany na bazie popularnego lemon curd. Do przełamania aksamitnej konsystencji kremu dodałem chrupiące orzechy laskowe, które obtoczyłem w karmelu. Lepiej być nie może 🙂

składniki
- 400 gśmietany 36%
- 75 mlsoku z cytryny
- 100 gmiękkiego masła
- 3żółtka
- 87 gcukru
- 1 szczyptasoli
orzechy w karmelu
- 80 gorzechów laskowych
- 100 gcukru
- 1 szczyptasoli
Do rondla nalać wodę i zawiesić na nim miskę tak, aby jej dno nie dotykało powierzchni wody. W oddzielnej miseczce odważyć cukier i przy pomocy rózgi wymieszać z żółtkami. Masę jajeczną przełożyć do miski nad rondlem, dodać sok z cytryny. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika i przez cały czas mieszać silikonową szpatułką zgarniając z brzegów miski oraz jej dna. Krem podgrzewać do momentu aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu (ok. 82ºC nie powinien być zbyt gęsty). Miskę z kremem zdjąć z rondla i odstawić do przestudzenia. Kiedy lemon curd osiągnie temperaturę ok. 45ºC (nie gorący, ale na tyle ciepły aby rozpuściło się masło) dodać miękkie masło i mieszać do połączenia składników. Kiedy krem będzie gotowy, kremówkę umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Wyłączyć mikser, dodać schłodzony krem cytrynowy i wymieszać dokładnie przy pomocy szpatułki. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i szprycować do pojemniczków. Przed podaniem posypać orzechami w karmelu.
Orzechy rozłożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120ºC na ok. 10 minut (pilnować by nie przypalić!). W tym samym czasie na suchej patelni rozsypać równomiernie cukier i przygotować karmel o złoto-bursztynowym kolorze. Kiedy karmel będzie gotowy, uprażone (gorące) orzechy wsypać na patelnię i mieszać szybko szpatułą aż zostaną dokładnie obtoczone w karmelu. Gotowe orzechy przełożyć na deskę z papierem do pieczenia, posypać solą i przy pomocy widelca oraz noża ostrożnie je rozdzielić a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. Na koniec orzechy rozdrobnić przy pomocy wałka lub tłuczka.
Napisz do mnie!
Smacznie! 🙂
Dzięki 😀
Ale pysznie!!! Lemon curd zawsze!
Zgadzam się 😀
Lemon curd do wszystkiego! Moja obsesja. No i jeszcze musiałeś podnieść poziom kulinarnego obłędu tymi orzechami w karmelu, no. I jak tu przeżyć dzień w pracy? 😉
Wziąć sobie wolne i zrobić coś słodkiego 😀
jak zawsze zachwycający deser 😉
Dzięki 🙂
Uwielbiam lemon curd! Świetnie smakuje też przerobiony na lody:D
Z pewnością spróbuję 😀
uwielbiam lemon curd także to zdecydowanie deserek dla mnie 😀
Cieszę się 🙂
Pełen zachwyt nad tym deserkiem mam, że aż ślinę z ekranu ścieram 😉 😛
Dzięki wielkie 😀
Ale pysznie wygląda) )
Miło mi 🙂
po prostu pyszny 🙂
Zdecydowanie 🙂
jak zwykle u Ciebie kuszące słodkości!!!
Miło to słyszeć 🙂
po prostu obłęd!! uwielbiam cytrynowe deserki (:
Cieszę się! 🙂
Nie ma zaskoczenia, jak zwykle pyszności 😀
Ooo, jak miło 🙂
chyba byśmy się z deserkiem polubili 😀
Wcale się nie dziwię 😀
Jadłabym, aż zobaczyłabym dno:)
Hhehe, a potem następne 😀
Dla mnie bomba! 😀
Miło mi 😀
Uwielbiam takie orzeźwiające smaki. Pysznie wygląda, pewnie obłędnie smakuje.
Nie zaprzeczę 😀
I ten cudownie słoneczny kolor… W sam raz na te pochmurne dni 🙂
Zgadza się 😀
Pysznie wygląda! I w dodatku cytrynowy mus <3
Dzięki wielkie 🙂
Wygląda piekielnie smacznie, ja to chce natychmiast… 😉
No to do dzieła 😀