entremet orzechowo-czekoladowy
Delikatny mus przygotowany na bazie masła orzechowego w połączeniu z kruchym, czekoladowym spodem oblany błyszczącą glazą, to ten deser, którym rozpoczynam zbliżający się długi weekend. I mimo że pogoda nie jest zbyt czerwcowa, to jedząc takie ciasto, zapomnicie nawet o braku słońca 😀

spód
- 50 gorzeszków ziemnych (niesolonych)
- 150 gmlecznej czekolady
- 30 gsłonych paluszków
- 50 gandrutów
- 1 szczyptasoli
- 60 mloleju
polewa
- 225 gcukru
- 125 mlwody
- 150 ggorzkiej czekolady
- 65 mlśmietany 36%
- 30 gkakao
- 4 gżelatyny
Na płaskiej blaszce lub desce wyłożonej papierem do pieczenia ustawić rand o średnicy 20 cm. Czekoladę rozpuścić z olejem i przestudzić. W misce pokruszyć paluszki, posiekane orzeszki oraz andruty. Dodać sól, oraz przestudzoną czekoladę z olejem i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć na dno rantu i dociskając do blaszki/deski wyrównać. Zamrozić.
Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier oraz wodę i zagotować syrop. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę 104ºC zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać rózgą do połączenia. Następnie dodawać kolejno kakao, śmietanę oraz przygotowaną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową glazą polać zamrożone ciasto. Całość udekorować złotym barwnikiem spożywczym.
mus orzechowy
- 150 gbiałej czekolady
- 150 gmasła orzechowego
- 240 gśmietany 36%
- 150 mlśmietany 36%
- 12 gżelatyny
Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i pozostawić do napęcznienia. W rondelku zagotować śmietanę (150 ml). Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, czekoladę oraz masło orzechowe i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Przestudzić. Kiedy masa będzie letnia pozostałą śmietanę (240 ml) ubić na sztywno i wmieszać do kremu orzechowego w dwóch partiach. Otrzymany mus wyłożyć na zamrożony spód w rancie, wyrównać wierzch i zamrozić.
Napisz do mnie!
Cudo!!! Jak widzę takie smakołyki to wiem, że moim przeznaczeniem jest utyć! 😉
Pozdrawiam
Hehe, w takim razie nasze przeznaczenia są podobne 😀
Zawsze zaskakujesz mnie deserami, ten wygląda genialnie!
Dzięki wielkie 🙂
Bardzo mi się podoba!
Miło mi 🙂
obłęd!!
Dzięki 😀
cudo!!!!
Dzięki 🙂
Coś wspaniałego <3
Miło mi 🙂
Jezus Maria – jakie to piękne 😉
Dzięki wielkie! 🙂
po prostu perfekcyjny! 🙂
Aż tak? 😀
Dam się za to pokroić!
Poważnie? 😀
Wygląda obłędnie!
Dzięki 🙂
O tak, poproszę kawałek tego cuda!
Pozdrawiam ciepło!
Już kroję 😀
Bardzo zjawiskowy torcik ?
Miło mi 🙂
Absolutnie szałowy!.
Dzięki 🙂
Przechowujemy w lodówce czy w zamrażarce?
Zdecydowanie w lodówce 🙂
Ojoj obłędne ciacho, porywam kawałek 🙂
Smacznego 🙂
Wspaniałe ciasto, spróbuję zrobić!
Trzymam kciuki 🙂
Mniam jaki pyszny :)pozdrawiam 🙂
Oj tak, pyszny 😀
Mistrzowskie to cosik 😉
Dzięki 😀
Wow, wygląda naprwadę świetnie. Dziękuje bardzo za podzielenie się tym przepisem, muszę go wypróbować!
Koniecznie! 🙂
Mniam! Wygląda świetnie! Uwielbiam masło orzechowe, więc pewnie by mi posmakowało 🙂
Zdecydowanie. Aż sam byłem pod wrażeniem tego deseru 😀
Niesamowicie kuszące zdjęcie. Prezentuje się cudownie! Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
W takim razie nie pozostaje nic innego jak wpaść na kawałek. Ewentualnie zrobić samej :p
wow wow wow ! wygląda rewelacyjnie !
Dzięki 🙂
Cudeńko po prostu 🙂
Miło mi 🙂
Wygląda bosko!
Dzięki wielkie 🙂
niewiarygodnie kusisz! ;D, piekne!
Staram się jak mogę 😀
oj sosna, ty jak cos zmajstrujesz to zasliniam cala klawiature 😀
Haha, musisz uzbroić się w chusteczki ;p
Intrygujący ten spód do ciasta! Orzeszków ziemnych jeszcze w takim zastosowaniu nie próbowałam 🙂
Musisz to zmienić. Koniecznie 😀
Co tam przepis, co tam ciasto – zdjęcia cudne, zresztą jak zawsze.
Dzięki wielkie! 🙂
Jedliśmy ostatnio coś podobnego i tak kminiliśmy jak to zrobić w domu – a tu przyszedł Sosna z odpowiedzią! 😀 dzięki za przepis <3
Jak zawsze do usług 😀
Zdecydowanie robi wrażenie.
Chyba za często to powtarzam, ale przy Twoich ciastach nic innego mi do głowy nie przychodzi…
Czy to cudo je się zamrożone ? Jak przechowywać : w lodówce czy w zamrażarce?
Jeżeli spożywane jest na bieżąco to należy przechowywać w lodówce. Natomiast jeśli ma być spożyte za jakiś czas, można zamrozić (bez polewy).
A jakiej średnicy jest rant ?
I jeszcze jedno pytanie : barwnik złoty jest w jakiej postaci -pasta czy pyłek ( żeby tak elikatnie się błyszczał to raczej pyłek). TYLKO GDZIE TAKI DOSTAĆ. Tak w ogóle to zamierzam odtworzyć to cudo. Ale czy mi się uda ?
Z tego co pamiętam to rant ma 18 lub 20 cm. Barwnik oczywiście w proszku, dostępny w internecie 🙂
Trzymam kciuki 🙂
Zrobiłam. Polewa schnie. Ale pytanko: czy ona calkiem zastygnie, czy przy dotknieciu palcem będzie do końca brudziła?
Polewa powinna zastygnąć. Po dotknięciu pojawią się na niej ślady palców, ale na palcach nie powinno być śladu polewy 🙂
Masło orzechowe z kawałkami orzechów chyba nie będzie stanowiło problemu dla konsystencji musu? Chciałabym, żeby coś jednak w nim chrupało, bo planuję użyć Twojego musu w innym entremecie 😉
Zdecydowanie tak. Orzechy dodadzą ciekawszej struktury! Czekam na efekty 🙂
Wyszło super! Dzięki za przepis – takiego musu właśnie szukałam 😉 W musie zatopiłam żelkę porzeczkową i połączyłam z musem bananowym i wkładką z bananów w karmelu. Całość wyłożona na sable i oblana ganachem z białej czekolady z prażonymi orzeszkami 😉
Jestem pewna, że mus orzechowy w połączeniu z czekoladą musi smakować wybornie, więc zaręczam, że i tę recepturę wkrótce wypróbuję 😉
Można zobaczyć gdzieś tą wersję? Jestem bardzo ciekaw efektu! 🙂
Jasne 😉 Chętnie załączyłabym fotkę tutaj, ale chyba nie ma takiej opcji, więc odsyłam na moją stronę: https://www.facebook.com/pracowniawformie/photos/pcb.261251611181517/261248744515137/?type=3&theater
Oczywiście komentarz możesz usunąć 😉
Zgadza się, niestety nie ma opcji załączania zdjęć do komentarzy 🙁
Dzięki za link! Super wyszło 🙂
Dziękuję 😉