bezglutenowe brownie z kremem jogurtowo-malinowym
Kolejny konkurs kulinarny i kolejne wyzwanie. Do wzięcia udziału w tych „zawodach” skusiły mnie nie tylko nagrody, ale przede wszystkim zadanie konkursowe. Tematem głównym miał być cukier, pod którym mieści się dosłownie wszystko. Pomysłów jest co niemiara, ale ja postawiłem na ciasto proste, niezwykle dobre, bezglutenowe a do tego w miarę możliwości zdrowe i ładne. Mam nadzieję, że się udało 🙂

krem
- 400 gjogurtu naturalnego
- 100 gcukru
- 250 gmascarpone
- 200 gmalin
- 2 laskiwanilii
brownie
- 80 gmąki ryżowej
- 100 goleju kokosowego
- 100 gmąki kukurydzianej
- 20 gmąki ziemniaczanej
- 100 ggorzkiej czekolady
- 200 gcukini
- 150 gcukru
- 40 gkakao
- 2jajka
- 1 łyżeczkaproszku do pieczenia
Dzień wcześniej jogurt naturalny przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, przykryć drugą warstwą i obciążyć. Całość zawiesić nad miską i wstawić do lodówki na dobę lub przynajmniej na całą noc aż spłynie cała serwatka i pozostanie sucha masa jogurtowa. Maliny, nasiona i laski wanilii oraz cukier umieścić w rondlu. Gotować aż zgęstnieje. Wyjąć laski wanilii. Następnie ugotowane owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pozostawić do wystudzenia. Przygotowany jogurt oraz mascarpone umieścić w misie robota i utrzeć na gładką masę. Dodać wystudzony sos malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i oszprycować wierzch wystudzonego ciasta. Ozdobić listkami świeżej mięty.
Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić na godzinę. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Napisz do mnie!
jej jakie to ciasto sliczne!!!
Dzięki 🙂
ależ ono musi smakować! wszystko co czekoladowe i nazywa się brownie kocham od pierwszego wejrzenia 🙂
Oj tak, było niezwykle dobre 😀
genialne ciasto 🙂
Dzięki 🙂
Krem musi być pycha:)
Sam się zdziwiłem, że był aż tak dobry i tak delikatny w smaku. A do tego tak dobrze się trzymał 😀
No, proszę nawet zwykły, podstawowy składnik deseru potrafi tak podziałać na wyobraźnię, że można stworzyć jakże proste i jakże piękne zarazem ciasto 🙂
To prawda. Jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia 😀
Wspaniałe ciasto. Poproszę o kawałek 🙂
Już kroję 🙂
Cudne☺
Dzięki 🙂
Rewelacja! Jadłabym :))))))
Cieszę się 😀
Zjadłabym 😀
To chodź 😀
Nie mogę jeść ciast ale u Ciebie mogę nasycić się widokiem. Piekne 🙂
Zawsze coś 😀
Kocham!! I bez mąki pszennej, coś cudownego. 🙂
https://julias-cooking.com/
Cieszę się 😀
Moje ukochane ciasto z przepysznym kremem. Wygląda obłędnie smakowicie 🙂
Miło mi 🙂
Z cukinia czekoladowe ciasto uwielbiam!
Ja również 😀
Pyszności, a rozetki prześliczne – czysta perfekcja!
Dzięki wielkie 🙂
ah! ale apetycznie wygląda 🙂
Miło mi 🙂
O jaaaaa, chyba przez weekend przetestuję sobie ten krem, bo zapowiada się super ;D
Koniecznie wypróbuj 🙂
Takie bezglutenowe desery to po prostu bomba 🙂
Dzięki wielkie 🙂
jak ono pięknie się prezentuje!! 🙂
Miło mi 🙂
Wspaniale to się prezentuję. Oczywiście spróbuję takie coś potem zrobić, ale wątpie żeby mi wyszło 😀
Trzymam kciuki! 🙂
kocham!!
Miło mi 🙂
Przepiękne ciasto, zwłaszcza ten różowy krem 🙂
Dzięki wielkie 🙂
wygląda apetycznie 🙂
Cieszę się 🙂
Wygląda wspaniale. Trzymam kciuki!
Dzięki! 🙂
Coś pysznego i tak smakowicie wygląda.
Miło mi 🙂
Wiem, że to co powiem na pewno już było powiedziane ?Piękne ciacho i cudnie udekorowane ❤?
Hehe, dzięki wielkie 🙂
Kolejna pyszna i piękna propozycja 🙂
Miło mi to słyszeć 🙂
Niby bardzo proste ciacho, a jednak petarda 🙂 Super
Hehe, dzięki 😀
może i proste ale za to jakie pyszne !
Miło mi 🙂
Petarda ciacho! 😀
Dzięki 🙂
Pięknie się prezentuje 🙂
Starałem się 😀
Prezentuje się obłędnie 🙂
Dzięki! 🙂
Proste, ale wygląda przepięknie 🙂
Bo piękno jest w prostocie 😀
Wygląda smakowicie 🙂 Bardzo mi się podoba ten różowy kremik 🙂
Cieszę się 🙂
Wygrywa bezkonkurencyjnie! ^_^ A ten różowy kolor jest obłędny 😀
Cieszę się 🙂
Zrobione! Wyszło pyszne mmmmm 🙂
Gratuluję! 🙂