deser czekoladowo orzechowy
Jeśli przez wakacje zatęskniliście za czekoladą w jej najlepszej odsłonie, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Delikatne, puszyste czekoladowe wnętrze na orzechowym spodzie oblane błyszczącą, również czekoladową, polewą to znakomite połączenie na takie nieprzyjemne dni jak dziś.

spody
- 50 gwafli podpłomyków
- 50 gorzechów laskowych
- 70 gczekolady mlecznej
- 50 gsłonych paluszków
- 50 gnutelli
- 80 gmasła
polewa
- 140 gmasła
- 75 gcukru pudru
- 3 łyżkizimnej wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
Czekoladę, nutellę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce wymieszać połamane wafle, paluszki oraz drobno posiekane orzechy. Do suchych składników dodać mokre i wyrobić masę. Następnie uformować 6 spodów (w foremce) i zamrozić. Wyjąć z foremki i pozostawić w zamrażarce. Przygotować mus.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Kiedy glazura przestygnie polać nią ciastka. Całość udekorować złotym barwnikiem. Przechowywać w lodówce.
mus czekoladowy
- 55 gczekolady mlecznej
- 55 gczekolady gorzkiej
- 110 mlśmietany 36%
- 200 gubitej śmietany 36%
- 5 gżelatyny
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietanę (110 ml) zagotować w rondelku i gorącą zalać czekoladę oraz napęczniałą żelatynę, a następnie dokładnie wymieszać. Mieszankę pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietany (200 ml) ubić na sztywno i dokładnie połączyć z kremem czekoladowym. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować do foremki (tej samej co spody). Na wierzchu musu ułożyć zamrożone spody i lekko docisnąć. Całość zamrozić. Przygotować polewę.
Napisz do mnie!
a czy można zobaczyć jak wygląda foremka?
https://7.allegroimg.com/s400/01e6d0/0770f9414833885e94fc5c91aca7
wow, genialny! nie mogę się napatrzeć.
Cieszę się 😀
Ale to musi być pyszne 🙂
Oj jest 😀
Wspaniały!
Dzięki 🙂
Ja za czekoladą tęsknię nieustająco!
Prawie jak ja 😀
Szczęka opada…cudny deser:)
Miło mi 🙂
Może to będzie szczyt ignorancji, ale jakie to są wafle podpłomyki ?
A deser wygląda zjawiskowo i pragnę, jeszcze raz powtórzę – pragnę, zrobić go na sobotnie spotkanie, tylko te podpłomyki nie dają mi spokoju ……
Tak wyglądają wafle podpłomyki: http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/podplomyk-10g.jpg
Można użyć też tych tortowych 🙂
wow ! ale cudo <3
Miło mi 🙂
Dzieło sztuki!
Dzięki wielkie 🙂
Wow! Ale pięknie prezentuje się ten deser! Aż mówi "zjedz mnie" :). Swoją drogą – Twój blog jest cudoooowny! Ile ja się naszukałam przepisów na takie desery z musów, na masy i cała resztę i tadaaam – jest :). Jestem pod wrażeniem zarówno przepisów jak i zdjęć. Coś mi się wydaje, że będę tu bardzo częstym gościem i często będę testowała te cuda :). Pozdrawiam, i życzę mnóstwa nowych świetnych pomysłów! Aga
Dziękuję za tyle ciepłych słów i zapraszam do lektury 🙂
Eleganckie i kuszące 🙂
Miło mi 😀
Taki wybitnie ekskluzywny deser <3
Miło słyszeć 🙂
No nie, na tym blogu po prostu wszystko jest zbyt dobre, nie wiadomo za co się zabrać 😀
Za wszystko po kolei 😀
za wygląd mnie kupiłeś i wtedy wszystkie diety idą w diabły 😛
Haha, to mi się podoba 😀
Wygląda jak milion dolarów!
Cieszę się 😀
No wyglada obłędnie ?
Dzięki 😀
Kusisz 🙂
Staram się 😀
Jeżeli ten deser jakimś cudem znalazł by się w pobliżu mnie :), zaraz by zniknął -:)
No to miło 😀
Kwintesencja czekoladowości, mmm… 🙂
Dobrze powiedziane 🙂
Ile sztuk (jak na zdjęciu) wyjdzie z podanego przepisu? 🙂
Tak jak napisałem w przepisie – 6 sztuk 🙂
Mam może śmieszne pytanie, ale jak w takiej foremce uformować ten spód? Bo przecież forma jest spodem do góry – moja wyobraźnia tego nie ogarnia :))
Ja zrobiłem tak, że do pustej foremki włożyłem masę do spodów, zamroziłem, wyjąłem z formy i schowałem ponownie do zamrażarki. W tym czasie przygotowałem mus czekoladowy, wyłożyłem do formy i na wierzchu ułożyłem zamrożone spody. Całość znowu do zamrożenia 🙂