monkey bread


 

Witajcie! Dziś mam propozycję dla maniaków cynamonu, do których należę i ja! Monkey bread, bo o nim mowa, to amerykański wynalazek o iście wciągającym smaku. To nic innego jak rodzaj odrywanego ciasta drożdżowego z dodatkiem dużej ilości cynamonu. Jednak jego sekret tkwi w tym, że każdy kawałek surowego ciasta przed pieczeniem maczany jest w maśle, a następnie obtaczany w cynamonowej posypce co z jednej strony daje bardzo wilgotny środek małpiego chleba, a z drugiej, chrupiącą skorupkę na zewnątrz. Ciasto jest niezwykle słodkie, dlatego jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi wypiekami, pomińcie lukier 🙂

 

 

icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

62 odpowiedzi na “monkey bread”

  1. Bardzo ciekawy przepis. Ciasto fajnie wygląda w środku. Czy to się kroi czy odrywa po kawałku? Bo jak pisze, jest to odrywane ciasto. Smak to mój smak, bo uwielbiam cynamon i korzenne klimaty 🙂

  2. Ciasto wyszło super i już zrobiło furorę:) Dziękuję za przepis! Uwielbiam Twój blog, jest bardzo pomocny 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *