semlor – szwedzkie bułeczki

Dziś zapraszam Was na niezapomniane smaki prosto ze Szwecji. Semlor, bo o nich mowa, to delikatne bułeczki z kardamonem, nadziane domowym marcepanem i przełożone dużą ilością kremu. Dla Szwedów są tym, czym dla nas pączki w Tłusty Czwartek, bo zajadają się nimi w Tłusty Wtorek. Najczęściej podawane są w miseczce lub głębokim talerzu zalane mlekiem. Ja za mlekiem nie przepadam, więc postawiłem na suchą wersję 😀

icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

20 odpowiedzi na “semlor – szwedzkie bułeczki”

  1. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem kardamonu już kiedyś piekłam i faktycznie są pyszne. Nie jestem fanką marcepanu, więc ten składnik bym akurat odjęła, ale reszta pasi mi bardzo i z ogromną ochotą bym takich kilka sztuk opędzlowała 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *