Pomarańczowa baba z rumem

Uwielbiam wielkanocne baby. Za ich kształty, za ich wielkość i dostojność. Jednak zawsze brakowało mi czegoś w tych ciastach.

Poza kilkoma wyjątkami, wielkanocne baby są zwykle suchymi ciastami oblewanymi lukrem, polewą czy nawet dekorowanymi śmietaną, które dla mnie nie wystarcza. I właśnie dlatego powstała moja wersja tego wypieku czyli wielkanocna pomarańczowa baba z rumem. W przeciwieństwie do swoich imienniczek, moja jest bardzo wilgotna, a wręcz mokra i ociekająca syropem rumowym. Niezwykły aromat skórki pomarańczowej dopełnia głębię smaku, a lekki krem chantily sprawia, że w te święta nie przejdziecie obojętnie obok mojej pomarańczowej baby z rumem.

 

icon sredni icon120min

Tagi: ,

Pobierz przepis Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *