torcik z białą czekoladą i malinami

Nie wiem jak Wy, ale ja nadal pozostaje pod mocno pozytywnym wrażeniem jak bardzo ciepły i przyjemny mamy okres. Mimo kalendarzowej jesieni, której początek już dawno za nami, astronomiczne lato wydaje się nie mieć końca. Korzystając z tak słonecznej, letniej czy wręcz wakacyjnej aury, ośmielę się podzielić z Wami przepisem na wyjątkowy torcik z malinami. Co prawda sezon na te owoce mamy już dawno za sobą, ale w niektórych miejscach można je jeszcze spotkać. A jeśli mimo braku świeżych malin w osiedlowym sklepiku czy lokalnym bazarku nie dostaniecie świeżych malin to bez problemu możecie zastąpić je mrożonymi. Zapewniam, że efekt będzie tak samo dobry. 

icon trudny
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

25 odpowiedzi na “torcik z białą czekoladą i malinami”

      • jeszcze pytanie odnośnie musu: w składnikach jest 76 g śmietany, a potem w opisie 100 g zagotować, która wartość jest prawidłowa? i kiedy połączyć mus z żelatyną? z góry dziękuję za odpowiedź.

    • To zależy kiedy ma być serwowany. Jeśli szybko to lepiej aby rozmrażał się w temperaturze pokojowej. Jeśli nie, może sobie dochodzić powoli w lodówce 🙂

  1. Cześć,
    czy dodanie cukru do polewy służy tylko nadaniu słodkości czy ma jakiś inny cel, np. zagęszczający?
    Chciałabym pominąć, stąd to pytanie 🙂

    Dziękuje i pozdrawiam
    Paula

    • Chodzi głównie o smak. Co prawda nie używałem nigdy polewy bez cukru, więc trudno mi powiedzieć czy efekt będzie taki sam 🙂

  2. Mam pytanie, czy jeśli poleję mirror glaze bezpośrednio na biszkopt to wyjdzie gładka? Wydaje mi się, że na zdjęciach polewą jest wylana na mus, a w instrukcji na filmiku jest pokazane żeby na samą górę dać drugi blat biszkoptu i na to polewę 🙂

    • Mirror glaze powinna być wylana na mus, nie na biszkopt, tak jak na filmiku. Torty tego typu składane są w rancie do góry nogami. Dzięki temu wierzch tortu jest idealnie równy. Czyli po zamrożeniu i wyjęciu ciasta z rantu odwracamy go do góry nogami tak aby biszkopt, który został ułożony na końcu znalazł się na dole.

  3. w przepisie na mus jest żelatyna, a w opisie jej nie ma:
    „Śmietanę (100 g) umieścić w rondelku i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Mieszankę pozostawić do wystudzenia a następnie połączyć z ubitą śmietaną. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze. Część musu wyszprycować do formy silikonowej w kształcie serca. Na musie ułożyć warstwę prażynki/chrupki, wyszprycować kolejną część musu. Następnie wyłożyć nadzienie malinowe i resztę musu z białej czekolady, wyrównać. Na cieście ułożyć biszkopt i docisnąć aby częściowo zanurzył się w musie. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc.”

    • Dzięki za czujność! Czasami zdarza się o czymś zapomnieć w trakcie pisania. Oczywiście, żelatynę należy najpierw namoczyć w wodzie, a następnie dodać ją do zagotowanej śmietany i wymieszać aż się rozpuści 🙂

  4. Czy mogę prosić o pomoc? Przygotowuje właśnie tort i zastanawiam się czemu przekrawamy biszkopt na dwie części? Wydaje mi się że w filmiku przykrywamy warstwy tylko jednym blatem biszkoptu?
    I dlaczego mamy szprycować masę? Na formę w kształcie serca? Na filmiku jest po prostu wylana na okrągłą formę.
    Z góry dziękuje za odpowiedź!!

    • Dzięki za spostrzegawczość, to jedynie błędy w tekście. Oczywiście używamy tylko jednego blatu biszkoptu. Jeżeli jest za gruby można go lekko ściąć. Co do formy, to oczywiście nie jest to kształt serca, a jedynie, zwykły, tortowy rant 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *