krainasosny.pl

Blog tematyczny o przepisach, ziołach i tematyce lifestyle.

Przepisy

Beza czekoladowa z malinami i truskawkami

Beza czekoladowa z malinami i truskawkami

Beza czekoladowa z malinami i truskawkami to rozkosz dla podniebienia i doskonałe połączenie słodkiego i owocowego smaku. To idealny deser na letnie wieczory, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Przygotuj się na pyszny wypiek, który z pewnością podbije serca Twoich gości i sprawi, że zasmakują w chmurkowym raju pełnym czekolady i świeżych owoców.

Składniki

Do wykonania przepisu potrzebne będą składniki na bezę, krem i polewę. Do wykonania bezy potrzebne będą:

  • 6 białek jajka,
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 30 g kakao,
  • szczypta soli,
  • 70 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej.

Do przygotowania kremu potrzebne będą:

  • 500 ml zimnej śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki startej czekolady gorzkiej.

Do polewy przygotuj:

  • 250 g truskawek,
  • 250 g malin,
  • 50 g cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Beza czekoladowa – przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania białek i ubicia ich na sztywną pianę. Użyj do tego niewielkiej ilości soli. Zacznij stopniowo dodawać cukier. Pamiętaj, żeby robić to powoli, łyżka po łyżce.

Przesiej kakao i wymieszaj z posiekaną czekoladą. Następnie dodaj mieszankę do piany. Teraz możesz delikatnie wymieszać całość. Najlepiej zrobić to szybko, żeby nie zepsuć sztywnej piany.

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Przygotuj papier do pieczenia i przełóż bezę. Postaraj się, by przybrała okrągły kształt. Włóż masę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna się piec ponad godzinę. Powinna nieco popękać i wyglądać na całkowicie suchą z wierzchu. Gdy będzie gotowa, przełóż ją na talerz.

Krem do bezy czekoladowej

Przygotowanie kremu jest banalnie proste i szybkie. Przygotuj śmietankę. Pamiętaj, że musi być dobrze schłodzona, a najlepiej wyjęta prosto z lodówki. Teraz wystarczy że ją ubijesz na krem. Możesz dodać szczyptę soli, lecz nie jest to konieczne. Na koniec wsyp startą czekoladę i delikatnie wymieszaj całość.

Beza czekoladowa przepis

Polewa

Beza czekoladowa smakuje jeszcze lepiej z polewą owocową! Zacznij od pokrojenia truskawek. Przełóż je do garnka i dodaj maliny, cukier i sok z cytryny. Zagotuj całość i odstaw do ostudzenia. Teraz wystarczy złożyć bezę w całość i gotowe!

Jeśli uwielbiasz czekoladę, możesz eksperymentować z polewami. Proponujemy zrobić wersję czekoladową, a bezę przyozdobić świeżymi owocami. Potrzebne Ci będą:

  • 200 g czekolady – może być gorzka, deserowa lub mleczna,
  • 100 g masła,
  • 100 ml mleka.

Przygotowanie polewy nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. Zagotuj niewielką ilość wody w małym garnku. Przygotuj większą, metalową miskę i przełóż do niej składniki na polewę. Nałóż całość na garnek. Powoli zacznie powstawać bogata, gęsta polewa. Nie zapomnij o mieszaniu co jakiś czas. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, odstaw miskę do ostudzenia. Możesz użyć polewy po około 15 minutach. Tak przygotowaną bezę wystarczy ozdobić ulubionymi owocami. Smacznego!

Podsumowanie

Beza czekoladowa z malinami i truskawkami to nie tylko wyjątkowo smaczny deser, ale także prawdziwa uczta dla zmysłów. Połączenie kruchego, chrupiącego ciasta bezy z delikatnym kremem czekoladowym oraz soczystymi malinami i truskawkami sprawia, że ten wypiek jest niezwykle apetyczny i efektowny. Bezowy obłok skrywający w sobie intensywny smak czekolady, który stopniowo uwalnia się na podniebieniu, jest prawdziwą gratką dla miłośników słodyczy.

Udostępnij