pączki z różą

Już jutro zapusty czyli tłusty czwartek – dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Nikogo zatem nie zdziwi, że dziś przepis na pączki. W tym roku w roli nadzienia – tradycyjnie –  konfitura z płatków róży, zapraszam… 🙂 
 
 

Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej: Kuchnia polska. 

składniki:

 

1 kg mąki pszennej
100 g drożdży świeżych
100 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 jajko
5 łyżek oliwy lub oleju
1 kieliszek spirytusu
sok i skórka z jednej cytryny

 

 
dodatkowo:

 

olej do smażenia
konfitura z płatków róży
 
Zrobić rozczyn na ciasto. Drożdże pokruszyć drobno i rozpuścić z 1 łyżką cukru oraz 200 g mąki w letnim mleku. Wymieszać, konsystencja rozczynu powinna mieć gęstość dobrej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 min). 
 
Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puch. Dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sok i skórkę z cytryny, pozostałe mleko oraz spirytus. Całość wyrabiać ręką, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 
 
Gotowe ciasto dzielić na porcje. Palcami zanurzonymi w tłuszczu formować w dłoni małe krążki, na środek układać 1/2 łyżeczki konfitury z róży. Zlepiać dokładnie brzegi, formować kulkę i układać, na oprószonej mąką stolnicy, miejscem zlepienia do spodu. Uformowane pączki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. 
 
Podgrzać tłuszcz do smażenia. Sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany. W tym celu wrzucić kawałek surowego ciasta na rozgrzany tłuszcz – jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić – można smażyć. Ilość tłuszczu powinna być taka, aby pączki mogły swobodnie pływać w naczyniu. Smażyć z dwóch stron. Usmażone pączki wykładać na bibułę w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 
 

 

 
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

2 odpowiedzi na “pączki z różą”

  1. właśnie jutro miałam robić pączusie z tego samego przepisu :))
    ale tak teraz patrzę na te Twoje i… może zrobię dzisiaj 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *