jagodzianki z kruszonką

Jak ja lubię jagodzianki… A najbardziej te z niedalekiej piekarni. Są takie delikatne, takie puszyste i takie pełne jagód. Wspaniałe! Niestety w zeszłym roku zraziłem się do pieczenia własnych, bo zamiast pysznych bułeczek wyszły mi, twarde jak skała, kamienie. Wczoraj spróbowałem podejść do nich raz jeszcze i… udało się! Wyszły fantastyczne – miękkie w środku i wypełnione jagodami po same brzegi! Polecam! Wykorzystałem przepis z bloga Rozpustne Gotowanie

nadzienie:
1 szklanka jagód
1 łyżka bułki tartej
4 łyżki cukru
Jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą.
kruszonka:
2 łyżeczki masła
3 łyżeczki cukru
80-100 g mąki
składniki umieścić w naczyniu i połączyć przy pomocy widelca rozcierając o ścianki. 
zaczyn na ciasto (8 sztuk):
370 g mąki
30 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ciasto:
60 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
50 g cukru
1 jajko

Mąkę umieścić w naczyniu. Drożdże połączyć z cukrem oraz mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść 1-2 łyżki jagód, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować owalne bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180ºC.

Smacznego! 🙂

54 odpowiedzi na “jagodzianki z kruszonką”

  1. O kurczę!!! Wyszły Ci wspaniałe! Następnym razem też upiekę z kruszonką 🙂
    ….
    Wiesz co? Narobiłeś mi takiego smaku, że nie ma na co czekać, idę piec!
    Gorąco pozdrawiam!!!
    Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki z kremem to mogę polecić Ci również Maritozzi, może też się skusisz?

  2. Jagodzianki kojarzą mi się przede wszystkim z wakacjami nad polskim morzem i sprzedawcami, którzy wymyślają rymowanki by je sprzedać, ale jako, że póki co nigdzie się nie wybieram, to chyba na pocieszenie sobie je upiekę 😀 W końcu tak kusząco wyglądają 😉

    • Serio? Mi nigdy jagodzianki nie kojarzyły się z morzem, mimo że jako dziecko często tam jeździłem. Fakt, byli panowie z torbami i sprzedawali jakieś bułki, pamiętam takie paluchy z makiem, ale jagodzianki? nie przypominam sobie 😀

    • No pewnie, że sprzedawali i to przede wszystkim jagodzianki! Nawet pamiętam niektóre ich rymowanki: "jagodzianki dwusmakowe: jagodowo-jagodowe", albo "żono, żono, weź dla męża, jagodzianka wskrzesi węża" xD Było ich jeszcze kilka, ale jakoś te utkwiły mi w głowie najbardziej ^^ A i paluchy też pamiętam i obwarzanki na takich sznurkach 😀

    • Haha, ja nigdy nie spotkałem się z jagodziankami. Może dlatego, że zapatrzony byłem w te paluchy i własnie obwarzanki – to drugie moje ulubione przysmaki z dzieciństwa.
      Co za rymowanki :>

    • Ojej, ciekawe czy nie są wtedy za słodkie 😀
      Chciałem oprószyć je cukrem pudrem, ale postanowiłem pokonkurować z tymi kupnymi i zrobić własną kruszonkę ^^

  3. Z kruszonką???? Bez lukru???? No ale jak to???? 😛 No dobra drażnię się, bo i tak gdyby Twoje jagodzianki były w pobliżu to wszystkie bym pożarła. No dobra, podzieliłabym się z Tobą 😛

    • Hehe, z lukrem? Fu! Jak można zabijać tak fantastyczny smak delikatnego drożdżowego ciasta i świeżych malin masą cukru! Olaboga, to bluźnierstwo :p

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *