korzenne biszkopty

Dziś mam dla Was przepis na kolejne łakocie w świątecznym wydaniu. Szukając ciekawej receptury na jakieś smakowite ciasteczka natknąłem się na imbirowe ciasteczka z melasą. Nie miałem wszystkich składników wymienionych w przepisie, dlatego zamieniłem je innymi. Zamiast melasy użyłem miodu, a zamiast brązowego cukru – białego. Nie znalem smaku tych ciasteczek ze znalezionego przepisu, ale po zdjęciach sprawiały wrażenie kruchych i twardszych ciastek. Jednak po upieczeniu z wprowadzonymi zmianami okazało się, że smakują identycznie jak biszkopty. Z wierzchu posiadają cienką chrupiącą skórkę, a w środku są delikatne i puszyste. Najlepiej sprawdzają się maczane w mleku, a jeśli przygotujecie większą porcję tych ciasteczek i rozdrobnicie je blenderem świetnie sprawdzą się jako spód świątecznego sernika lub biszkopty do tiramisu z korzenną nutą 🙂

składniki (15 sztuk):
90 g miękkiego masła
125 g mąki
100 ml miodu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki soli
60 g cukru
1 jajko
Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiać do miski, odstawić. Mało utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko i dalej miksować do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać miód, skórkę z pomarańczy i połączyć. Na koniec, cały czas ucierając, dodawać stopniowo suche składniki (po jednej łyżce). Z gotowego ciasta (dosyć luźne i lepiące) formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (ok. 30 g) i obtaczać w cukrze. Gotowe kulki układać na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać. Piec w 175ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, wtedy lekko stwardnieją. 
Smacznego! 🙂

82 odpowiedzi na “korzenne biszkopty”

  1. Zapewne te oryginalne jak i twoje ciasteczka są wyśmienite. Korzenne smaki to mój klimat. Domową korzenną przyprawę zawsze mam pod ręką i stosuję często, dzisiaj na przykład dodałam do musli:)

  2. Super przepis, chętnie wypróbuję wersję oryginalną, jako, że mam wszystko w domu. 🙂 Przyda się do jednego deseru, który mam zamiar niedługo przygotować. Ciekawa jestem tylko jak by wyszły jakbym zastąpiła jajka.. muszę iść spróbować!

  3. Będą idealne na święta ! Zapisuję przepis i wypróbuję w weekend ! ;)) Chociaż to chyba bardziej ciasteczka niż biszkopty, bo klasyczne biszkopty nie zawierają masła 🙂

    • Pewnie są różne szkoły pieczenia biszkoptów. I są różne jego odmiany. Np. ten tortowy przy zachowaniu konkretnych proporcji jest niezwykle delikatny. Natomiast ten, z którego piecze się biszkopty, jest znacznie twardszy.

  4. Super ! Właśnie szukałam przepisu na tego typu ciastka, podobne do biszkoptów. Nie muszą być akurat z korzenną nutą (choć ta w tym okresie jest mile widziana), ale bardzo chciałam sama zrobić ciastka, które są sprzedawane w sklepach – okrągłe, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Muszę coś wymyślić, bo nie chcę kupować tej sklepowej chemii, a twój przepis jest dla mnie jak znalazł 🙂 Gracias Sosno!

    • Świetnie! Cieszę się. W sumie przez przypadek okazało się, że to zwyczajne biszkopty 😀 Bo w oryginale wyglądały inaczej i opisane były jako ciastka. Oczywiście możesz pominąć korzenną nutę, a zamiast skórki pomarańczowej dać cytrynową i będzie idealnie 😀

  5. Wyglądają bardzo smacznie i patrząc na nie mogę stwierdzić, że struktura bardzo by mi się spodobała, tylko z pomarańczowej skórki bym zrezygnowała 🙂

  6. Zwykle na szybko używamy biszkoptów na spód sernika świątecznego, wyobrażam sobie, że użycie domowych korzennych biszkoptów podbiłoby sernik co najmniej o dwie gwiazdki ;D

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *